3 produkty spożywcze, które zawierają najwięcej węglowodanów
Węglowodany są głównym źródłem energii dla sportowców siłowych. Ważne jest, aby wiedzieć, które pokarmy zawierają najwięcej węglowodanów. Dzięki temu możesz wprowadzić je do swojej diety, gdy potrzebujesz dodatkowej energii lub gdy Twoje zapasy glikogenu są puste.
Istotne jest również, aby umiarkować spożycie węglowodanów, jeśli prowadzisz siedzący tryb życia, ponieważ jedyną funkcją węglowodanów jest służenie jako substrat energetyczny. W tym przypadku bardziej przydatne będzie nadanie priorytetu spożyciu białka i tłuszczów wysokiej jakości. Przejrzymy teraz pokarmy, które zawierają najwięcej węglowodanów.
Przeczytaj również: Korzyści wynikające z obecności chleba w diecie
Ryż
Ryż jest jednym z superfoods, które dają organizmowi dużo energii. Jest w stanie dostarczyć około 70 gramów węglowodanów na 100 gramów surowego produktu. W zależności od odmiany mogą wystąpić pewne wahania. Dobrą rzeczą jest to, że ich indeks glikemiczny jest niski, więc wejście do krwiobiegu jest stopniowe.
Jeśli ugotujesz ryż, a następnie pozwolisz mu ostygnąć przed spożyciem, zawarta w nim skrobia stanie się oporna. Element ten jest w stanie pozytywnie oddziaływać na mikrobiotę, poprawiając jej funkcjonowanie. Ta właściwość zapewnia wzrost bakterii w przewodzie pokarmowym, zwiększając ich gęstość. Z tego wynika, że można doświadczyć np. wzrostu elastyczności metabolicznej.
Pszenica
Pszenica zawiera 70 gramów węglowodanów na 100 gramów produktu, podobnie jak ryż. Jednak jakość tych węglowodanów jest niższa, gdy jest spożywana w postaci mąki. W tym przypadku proces mielenia zwiększa indeks glikemiczny cukrów, co przynosi efekt odwrotny do zamierzonego. Zawsze wskazane jest spożywanie zbóż w postaci pełnoziarnistej. Ważne jest również, aby unikać stosowania musli sprzedawanych przemysłowo. Większość z tych pokarmów zawiera wysokie stężenie cukru.
Przeczytaj rownież: 5 pokarmów zawierających flawonoidy
Quinoa
Quinoa jest w stanie dostarczyć 50 gramów węglowodanów na 100 gramów surowego produktu. Ma on znaczną przewagę nad innymi ziarnami, a jest nią wysoka zawartość błonnika. Ma też znacznie wyższe stężenie białka.
Udział błonnika ma dwa główne efekty. Z jednej strony poprawia tranzyt jelitowy poprzez zwiększenie objętości bolusa kałowego. Z drugiej strony jest w stanie zwiększyć uczucie sytości, co ułatwia zaplanowanie niskokalorycznej diety odchudzającej. Dlatego, aby stracić na wadze, zawsze zaleca się spożywanie pokarmów o niskiej gęstości energetycznej i wysokim stężeniu błonnika.
Jednak quinoa wymaga dłuższego procesu gotowania niż poprzednie wymienione produkty. Dzieje się tak dlatego, że jego ziarno jest twardsze. Aby ją zmiękczyć, trzeba będzie wykąpać ją w większej ilości płynu i gotować przez dłuższy czas.
Prawidłowo rozdzielać pokarmy bogate w węglowodany
Należy pamiętać, aby spożywać węglowodany z umiarem, jeśli nie ćwiczysz często, ponieważ wysokie spożycie cukrów może mieć negatywny wpływ na zdrowie metaboliczne. Unikaj również włączania do swojej diety mąki pszennej. Sporadyczne spożywanie nie szkodzi, ale przewlekłe może prowadzić do insulinooporności, zwłaszcza w kontekście osób prowadzących siedzący tryb życia. Ci, którzy angażują się w regularne ćwiczenia siłowe mogą być mniej zaniepokojeni, ponieważ napięcie mięśniowe moduluje zdrowie metaboliczne. Ważne są również dodatki do wyżej wymienionych potraw. Dzięki temu na talerzu zachowasz proporcje między węglowodanami a białkami i tłuszczami.