Jakie pieczywo wpływa korzystnie na mięśnie?
W ostatnich latach chleb to dość kontrowersyjny produkt spożywczy. Z reguły nie jest wysoce zalecany do rutynowego włączenia do zdrowej diety. Istnieją jednak pewne rodzaje pieczywa, które przynoszą korzyści mięśniom w kontekście żywienia sportowców.
Pierwszą rzeczą, którą należy sobie uświadomić, jest to, że istnieje wiele różnych rodzajów chleba. Zastosowana mąka w dużym stopniu decyduje o właściwościach finalnego elementu. Z tego powodu najlepiej sięgać po odmiany nisko rafinowane i pełnoziarniste.
Chleb z białkiem korzystnie wpływa na mięśnie.
Jednym z podstawowych założeń żywienia w celu wygenerowania hipertrofii mięśniowej jest konieczność zwiększenia dziennego spożycia białka. Do tego celu można wykorzystać chleb, pod warunkiem, że wybierze się jego odpowiednią odmianę. W tym sensie ważne jest, aby zdecydować się na rodzaj chleba razowego z nasionami w środku.
Nasiona, co do zasady, to elementy wyróżniające się dużą gęstością odżywczą. Zawarte w nich białka mają niską wartość biologiczną, ale pomogą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Do dwóch gramów białka na kilogram masy ciała dziennie może być konieczne, aby poprawić zdrowie mięśni u osób aktywnych fizycznie.
Znaczenie mąki razowej.
Wybierając pieczywo, warto zwrócić uwagę, aby było ono wykonane z mąki razowej. Jeśli to możliwe, najlepiej, aby należał do grupy wieloziarnistych. Gwarantuje to wysoką zawartość błonnika. Substancja ta pozwala na wolniejsze wchłanianie węglowodanów, co skutkuje mniejszym wpływem na metabolizm. Jednak zwiększona produkcja insuliny pozwoli na większe wykorzystanie spożywanego białka. Z tego powodu ważne jest, aby towarzyszyć chlebowi z jakimś pokarmem pochodzenia zwierzęcego, aby zapewnić prawidłowe spożycie aminokwasów. Błonnik jest również ważnym elementem modulującym skład mikrobioty. Niektóre badania powiązały większą różnorodność bakterii w probówce z większym zdrowiem mięśni.
Dobry dodatek do chleba jest kluczem do zdrowia mięśni.
Mimo wyboru optymalnej odmiany, zawartość białka w pieczywie zawsze będzie niska. Można ją jednak zwiększyć, jeśli do posiłków dołączone zostaną inne odpowiednie produkty. Przykładem tego może być ser. Produkty mleczne w ogóle są znane z wysokiej wartości biologicznej białek i innych wysokiej jakości składników odżywczych. W połączeniu z chlebem tworzą wysokokaloryczny i gęsty odżywczo posiłek. Należy pamiętać, że w celu wygenerowania hipertrofii optymalne jest posiadanie pewnej nadwyżki energetycznej.
Należy jednak uważać na wędliny. Choć zawierają one białka o wysokiej wartości biologicznej, nie są zwykle zalecane. Często mają dodane dodatki poprawiające ich konserwację, takie jak azotyny i siarczyny. Zostały one powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych rodzajów raka.
Podsumowanie.
Włączenie chleba do swojej diety może być dobre dla Twoich mięśni. Jednak nie wszystkie rodzaje pieczywa są odpowiednie. Najlepiej wybierać odmiany wykonane z mąk wieloziarnistych, ziaren i nierafinowanych. Zapewnia to większą gęstość odżywczą.
Ważnym elementem jest również akompaniament do chleba, gdyż rzadko jada się go samodzielnie. Należy unikać produktów niskiej jakości, takich jak słodycze, czekolady, przesłodzone kremy i tłuste wędliny. Najlepiej wybierać produkty mleczne takie jak sery, masła orzechowe i migdałowe. Na koniec pamiętaj, że codzienne ćwiczenia są absolutnie niezbędne dla zdrowych mięśni.
One Comment
Pingback: