Zdrowie

Jedzenie, które pomoże pokonać chorobę

Leki na przeziębienie, które zostały ci przepisane przez lekarza, nie chcą zadziałać, a ty nadal męczysz się z kaszlem, gorączką, katarem i ogólnym rozbiciem? Zamiast więc od razu gonić do apteki po kolejne farmaceutyczne środki, wypróbuj bardziej naturalne metody terapeutyczne, skupione głownie na… specjalistycznym odżywianiu. Jeżeli dowiesz się, co jeść podczas choroby, antybiotyki i inne silne preparaty nie będą ci już potrzebne, a ten tekst przekaże ci właśnie tę bezcenną wiedzę, którą zdołasz wykorzystać w kuchni, by szybkiej się uzdrowić.

Przeczytaj również: Skuteczne sposoby na katar

Czosnek

Ze świecą szukać drugiego tak silnego antybiotyku co czosnek. Nawet w porównaniu do aptecznych środków wydawanych na receptę wypada on wprost rewelacyjnie, ponieważ ma działanie silnie antybakteryjne, radzi sobie z grzybami, potrafi działać przeciwwirusowo oraz łagodzi stany zapalne. Kryje w sobie nawet pewne właściwości antyoksydacyjne, dlatego ogólnie rzecz biorąc potrafi okazać się skutecznym naturalnym lekarstwem na niemalże każdą dolegliwość. Aby jednak jedzenie na przeziębienie miało prawo zadziałać, trzeba przyjmować je codziennie, więc podobnie musisz zrobić z czosnkiem. Rób z niego czosnkową pastę, smaruj nią grzanki i kanapki, a potem zajadaj na śniadanie lub kolację albo po prostu mieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z wodą i niewielką ilością miodu, a następnie wypijaj taką miksturę przynajmniej dwa razy dziennie, by wprowadzić do organizmu wiele cennych związków.

Cebula

Prawie tak samo dobra jak czosnek jest zwykła cebula. Możesz wybrać dowolny jej gatunek, taką jaką lubisz najbardziej, a następnie dorzucać ją do swoich sałatek, kłaść na kanapki lub przysmażać ją razem z jajecznicą (byleby nie za mocno, aby nie doprowadzić do zniszczenia występujących w niej wartościowych substancji). Doskonałe jedzenie na przeziębienie to również wszelkiego rodzaju cebulowe syropy. Najprostszy specyfik tego rodzaju wykonasz już z samej cebuli i cukru, ale gdy do mikstury dodasz jeszcze trochę czosnku, niewielką ilość miodu lub mieszankę korzennych przypraw w stylu imbiru i czosnku, uzyskasz dostęp do kolejnych ciekawych właściwości, dzięki którym twój organizm jeszcze lepiej i szybciej poradzi sobie z każdą chorobą.

Przeczytaj również: Jak zapobiegać gazom?

Imbir

Na zakończenie tego tekstu warto jeszcze wspomnieć już nie tyle o jedzeniu, co o wyjątkowym, bardzo rozgrzewającym i naprawiającym odporność napoju, a mianowicie o aromatycznej herbacie z imbiru, którą w wielu krajach podaje się jako pierwszą, gdy tylko dostrzeże się u siebie jakiekolwiek objawy choroby. Nie czekaj, aż wirus zacznie zbierać prawdziwe żniwa i zasieje spustoszenie w twoim organizmie, tylko bierz się do roboty, czytaj o tym, co pić i co jeść podczas choroby, a następnie wcielaj te wszystkie rady w życie, by zdrowie już zawsze ci dopisywało.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *