Wpływ tauryny na organizm
Tauryna jest aminokwasem egzogennym, obecnym w wielu białkach, który pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Tutaj powiemy Ci, czym są, jak wpływają na zdrowie i w jakich pokarmach można je znaleźć w dużych ilościach, aby można je było włączyć do normalnego schematu żywieniowego.
Warto zauważyć, że aminokwas ten jest często obecny w wielu napojach energetycznych. Do nie tak dawna uważano, że odgrywa ważną rolę w czasowym zwiększaniu wydajności poznawczej, podobnie jak kofeina. Jednak przypisywane mu dziś efekty są zupełnie inne.
Tauryna jest mediatorem energii.
Aminokwas tauryna odgrywa kluczową rolę w modulowaniu reakcji metabolicznych w tkance mięśniowej i wątrobie. Substancja ta jest w stanie pomóc w odbudowie uszkodzonych tkanek organizmu. Z tego powodu wielu ekspertów twierdzi, że tauryna odgrywa rolę w utrzymaniu homeostazy lub równowagi w organizmie człowieka. Może być również stosowany w sporcie w celach regeneracyjnych. Nie udowodniono, że suplementacja tym składnikiem może zwiększyć zdolność sportowca do regeneracji, ale niedobór tauryny może prowadzić do regeneracji uszkodzonych tkanek.
Przeczytaj również: Pokarmy zawierające flawonoidy
Tauryna i jej ochronny wpływ na funkcje poznawcze.
Zaproponowano, że tauryna może być w stanie zapobiec wystąpieniu zaburzeń neurologicznych lub zwyrodnieniowych. Niektóre badania naukowe wskazują, że spożycie tauryny zmniejsza ryzyko rozwoju patologii, takich jak paraliż senny, nadpobudliwość i wady tworzenia cewy nerwowej.
Zapewnienie regularnego spożycia tego składnika odżywczego jest dobre dla organizmu. Może to poprawić wydajność systemu poznawczego i zapobiec pojawieniu się chorób. Nie udowodniono jednak jeszcze, że może ona również zmniejszyć zapadalność na niektóre choroby przewlekłe, takie jak demencja. Potrzebne są bardziej ambitne badania, aby wykazać jego rolę w chorobie Alzheimera i czy chroni przed rozwojem choroby Alzheimera.
Warto zauważyć, że eksperci ostrzegają przed spożywaniem dużych dawek kofeiny i tauryny razem u nastolatków. Wydaje się, że w nierozwiniętym mózgu obie substancje mogą być niebezpieczne w dużych dawkach.
Żywność zawierająca taurynę.
Tauryna wchodzi w skład białek. Można więc śmiało powiedzieć, że pokarmy bogate w te makroskładniki będą prawdopodobnie zawierać reprezentatywne dawki tego aminokwasu. Kurczak, wieprzowina i jagnięcina są źródłem tauryny. Ich regularne spożywanie pozwala uniknąć ryzyka wystąpienia niedoboru tauryny, który w średnim okresie może prowadzić do pojawienia się patologii.
Orzechy laskowe są również dobrym źródłem białka i tauryny. Pomimo znaczenia tego składnika w organizmie, suplementacja nie jest obecnie zalecana. W normalnych warunkach spożycie diety jest wystarczające, aby pokryć zapotrzebowanie na aminokwasy i zagwarantować rozwój ich funkcji. Jedynie w przypadku osób z patologicznymi lub szczególnymi sytuacjami można by rozważyć suplementację tym składnikiem w schemacie diety.
Przeczytaj również: Zdrowotne zalety pistacji
Podsumowanie.
Tauryna pełni ważne funkcje. Bierze udział w metabolizmie energetycznym i naprawie tkanek. Ponadto regularne przyjmowanie wiąże się ze zmniejszonym prawdopodobieństwem wystąpienia problemów poznawczych. Z tego powodu warto włączyć do diety pokarmy obfitujące w aminokwasy, gdyż ich regularne spożywanie przyczynia się do poprawy stanu zdrowia. Mimo swoich zalet, suplementacja nie jest konieczna. Pamiętaj jednak, że jeśli włączasz do swojej diety odżywkę białkową, to prawdopodobnie pośrednio zwiększasz spożycie tauryny.
One Comment
Pingback: