Herbata z anyżu. Korzyści dla naszego zdrowia.
Nasiona anyżu mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Są one stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu niestrawności i grypy. Anyż zapewnia również dobry sen i łagodzi bóle dolnej części pleców.
Właściwości herbaty z anyżu.
Herbata z anyżu była stosowana w medycynie tradycyjnej do łagodzenia dolegliwości takich jak katar, problemy z trawieniem, zespół napięcia przedmiesiączkowego, problemy ze zdrowiem jamy ustnej i inne. Jedna łyżka stołowa (sześć gramów) całych nasion anyżu ma 22 kalorie. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i dostarcza cztery procent zalecanego dziennego spożycia. Ma trzy gramy węglowodanów. Ta sama porcja przyprawy zawiera również jeden gram białka.
Zawiera kilka niezbędnych witamin i minerałów, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 i witamina C. Minerały obecne w anyżu to m.in. żelazo, wapń, miedź, mangan, potas, cynk i fosfor. Anyż dostarcza 13 procent zalecanego dziennego spożycia żelaza, siedem procent manganu i cztery procent wapnia. Ilość innych minerałów waha się od dwóch do trzech procent.
W anyżu znajdują się związki, które funkcjonują jak estrogen (żeński hormon), gdy są przyjmowane w dużych ilościach. Są to fitoestrogeny, które mogą być stosowane jako zamiennik syntetycznych hormonów, choć potrzeba więcej badań w tym zakresie. Dlatego herbata z anyżu może być również przydatna w wywoływaniu miesiączki i jest bezpieczniejsza dla matek karmiących.
Przeczytaj rownież: Korzyści wynikające z jedzenia chleba
Korzyści zdrowotne wynikające z picia herbaty anyżowej.
Herbata anyżowa ma wiele zalet, takich jak zwiększenie przepływu moczu, pobudzenie apetytu, zwiększenie przepływu mleka u matek karmiących piersią i leczenie bólu menstruacyjnego lub dyskomfortu. Przyjrzyjmy się szczegółowo 12 korzyściom płynącym z herbaty anyżowej.
Poprawia trawienie.
Herbata z anyżu pomaga poprawić trawienie i jest dobrą opcją na leczenie problemów trawiennych. Herbata z anyżu pomaga w leczeniu wymiotów, biegunki, bólu brzucha, nudności, problemów z gazami i zapalenia żołądka. Rozluźnia mięśnie jelita cienkiego powodując uwalnianie gazu.
Zapobiega bezsenności.
Herbata z anyżu przyjmowana po posiłkach lub przed snem pomaga zapobiegać bezsenności. Należy jednak zachować ostrożność podczas przygotowywania herbaty z anyżu. Zbyt długie gotowanie zmniejszy jego właściwości lecznicze, a także może sprawić, że będzie gorzki.
Może łagodzić astmę, kaszel i zapalenie oskrzeli.
Obecne w anyżu związki chemiczne, takie jak kreozol i alfa-pinen działają jako środki wykrztuśne i pomagają rozluźnić wydzieliny oskrzelowe. Picie filiżanki herbaty z anyżu, rumianku, szafranu, lukrecji, kopru włoskiego, kminku, kardamonu i czarnych nasion zmniejsza dyskomfort związany z kaszlem i ułatwia zasypianie. Właściwości przeciwzapalne herbaty anyżowej zmniejszają stan zapalny dróg oddechowych. Pomaga również rozluźnić i usunąć śluz z dróg oddechowych i przynosi ulgę.
Łagodzi bóle menstruacyjne.
Dwa związki chemiczne obecne w anyżu, dianetol i fotoanetol są podobne do żeńskiego hormonu płciowego estrogenu, który pomaga łagodzić bóle menstruacyjne. Badanie medyczne pokazuje, że anyż może pomóc w łagodzeniu uderzeń gorąca u kobiet doświadczających menopauzy. Herbata z anyżu pomaga kobietom cierpiącym na nieregularne miesiączki i pomaga regulować cykl menstruacyjny.
Pomaga matkom karmiącym.
Anetol i jego pochodne takie jak dianetol i fotoanetol zwiększają produkcję mleka w piersiach. Zaleca się jednak, aby przed przyjęciem tego środka skonsultować się z lekarzem. Kobiety w ciąży nie powinny pić herbaty z anyżu, chociaż można go stosować w minimalnych ilościach jako przyprawę, jako część zrównoważonej diety.
Pomaga w leczeniu infekcji i chorób bakteryjnych.
Herbata anyżowa pomaga zwalczać rozprzestrzenianie się i rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Pomaga zapobiegać zakażeniom bakteryjnym i chorobom wywoływanym przez te organizmy.
Zapobiega zaparciom.
Połączenie anyżu, kopru włoskiego i bzu czarnego pomaga złagodzić zaparcia u niektórych osób. Herbata z anyżu jest bezpiecznym naturalnym środkiem przeczyszczającym w leczeniu zaparć.
Przywraca apetyt.
Do głównych przyczyn utraty apetytu należą wzdęcia i niestrawność. Picie herbaty anyżowej pomaga w leczeniu tych przyczyn i przywraca apetyt.
Ma właściwości moczopędne.
Herbata z anyżu ma działanie moczopędne, które pomaga zwiększyć przepływ moczu. Działa odtruwająco na nerki i zapobiega zatrzymywaniu płynów w organizmie. Dzięki temu usuwane są toksyny z organizmu.
Leczy przewlekły ból.
Herbata z anyżu ma działanie przeciwbólowe podobne do aspiryny. Może być przyjmowany jako alternatywa dla leków dostępnych bez recepty.
Zwalcza nieświeży oddech.
Picie herbaty z anyżu pomaga zwalczać nieświeży oddech. Związki antybakteryjne obecne w herbacie anyżowej zatrzymują rozwój bakterii powodujących nieprzyjemny zapach w jamie ustnej. Nasiona te są również wykorzystywane w domowych przepisach na płukanie ust.
Zmniejsza objawy łuszczycy.
Herbata z anyżu, stosowana miejscowo na chore miejsce, zmniejsza objawy łuszczycy. Picie herbaty pomaga również zmniejszyć objawy łuszczycy, ponieważ związki obecne w anyżu blokują aktywność komórek, które stymulują łuszczycę.