Jak są przygotowywane „sałaty gotowe do spożycia”?
Mówiąc o wstępnie przygotowanej żywności wygodnej, mamy na myśli minimalnie przetworzoną i gotową do spożycia żywność pochodzenia roślinnego lub, innymi słowy, wyselekcjonowane i oczyszczone warzywa lub obrane i pokrojone owoce, które są sprzedawane w opakowaniach i lodówkach i nie wymagają żadnej obróbki kulinarnej.
Charakteryzują się one tym, że są produktami świeżymi, które zachowują swoje pierwotne cechy i właściwości. Oznacza to, że nie zostały one poddane żadnej obróbce cieplnej, co stanowi wyzwanie z technologicznego punktu widzenia z kilku powodów. Z jednej strony zaczynamy od surowców, które pierwotnie zawierają dużą liczbę mikroorganizmów, które mogą zmieniać żywność lub powodować zatrucia pokarmowe. Produkty pochodzenia roślinnego mogą być (i są) zanieczyszczone mikroorganizmami pochodzącymi z gleby, wody irygacyjnej, owadów, zwierząt itp.
Przeczytaj rownież: Jedzenie, które oczyszcza organizm
Co więcej, produkty te są przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez konsumenta bez mycia lub gotowania, więc muszą spełniać bardzo wysokie standardy higieniczne, ponieważ po zapakowaniu nie będzie kulinarnego przygotowania, które pomogłoby zniszczyć patogeny.
Aby dodać do złożoności, muszą mieć stosunkowo długi okres przydatności do spożycia, tak aby mogły być dystrybuowane na rynku, aby dotrzeć do konsumenta, a także przetrwać kilka dni w domu konsumenta przed upływem terminu ważności. Jak więc widzimy, uczynienie produktu tak prostym, jak to tylko możliwe, jest czasem prawdziwym wyzwaniem technologicznym.
Opakowanie z „atmosferą ochronną”: klucz do konserwacji.
Aby te sałatki w torebkach odniosły sukces, muszą przetrwać kilka dni w idealnych warunkach higienicznych. Proces przetwarzania jest minimalny, ale bardzo wydajny: surowiec jest selekcjonowany, krojony i myty w celu usunięcia widocznych zabrudzeń, owadów, niektórych zanieczyszczających mikroorganizmów itp.
Już ta obróbka poprawia konserwację, ale ostateczny efekt uzyskuje się poprzez pakowanie w atmosferze ochronnej. Tkanki warzywne są żywe i nadal rozwijają aktywność metaboliczną, więc kontrolując szybkość tej aktywności, można opóźnić pogorszenie jakości.
Aby to osiągnąć, skład gazu w worku jest zmieniany, eliminując powietrze i zastępując je mieszaniną, która generalnie zawiera mniej tlenu (ponieważ tkanki potrzebują go w swoich reakcjach biochemicznych, są one spowolnione), więcej dwutlenku węgla (hamuje wzrost mikroorganizmów) i azotu, który jest obojętny i wypełnia nadmiar przestrzeni.
Jest to całkowicie bezpieczna technologia, w której stosowane są wyłącznie zatwierdzone gazy i umożliwia konserwację bez użycia jakichkolwiek innych produktów. Jest ona również wykorzystywana do pakowania innych produktów, takich jak mięso czy ryby na tackach. Aby konsument był w pełni poinformowany, na etykiecie znajduje się napis „pakowane w atmosferze ochronnej”.