Jak zapobiegać gazom?
Gazy to jeden z najczęstszych problemów naszego układu pokarmowego. Chociaż nie jest to poważny problem, może być dość irytujący w zależności od sytuacji.
Jedz pokarmy, które ułatwiają trawienie.
Pomimo tego, że jest to oczywiste, warto pamiętać, że istnieją pokarmy, które ułatwiają trawienie, dlatego zaleca się ich spożywanie, zwłaszcza jeśli masz do czynienia z dużym posiłkiem. W takim przypadku możesz wypić herbatę po jedzeniu lub zjeść ananasa na deser. Pomocne mogą być również herbaty ziołowe i niektóre owoce, takie jak świeża papaja.
Dobrze przeżuwaj jedzenie.
Trawienie zaczyna się w jamie ustnej, dlatego tak ważne jest żucie. Nie spiesz się i przeżuwaj tyle, ile potrzebujesz. Kilkukrotne przeżuwanie, a także dostarczanie mniejszej ilości powietrza do organizmu, pozwoli ci cieszyć się wolniejszym trawieniem, a jedzenie nie będzie fermentować w żołądku, unikając w ten sposób dużej ilości gazów.
Staraj się nie połykać gazów podczas jedzenia.
Należy szczególnie uważać na napoje, unikając tych z gazem, a także nie używać słomek podczas picia, ponieważ ich użycie powoduje połykanie powietrza podczas picia.
Nawodnienie.
Nawodnienie jest ważne dla wszystkich aspektów życia, w tym dla gazów. W tym przypadku dobre nawodnienie pomoże ci mieć bardziej miękkie stolce, a tym samym uniknąć zaparć, a tym samym gazów. Pod tym względem lepiej jest pić kilka razy dziennie, niż pić duże ilości wody na raz. Z drugiej strony, aby uniknąć gazów, zaleca się ograniczenie spożycia mleka i jego pochodnych.
Uważaj na trudne do strawienia pokarmy.
Chociaż istnieją pokarmy, które ułatwiają trawienie, są też takie, które są trudniejsze do strawienia. Te pokarmy powodują dużo gazów, więc próba wyeliminowania ich z diety lub ograniczenia ich spożycia do minimum pomoże zmniejszyć gazy. Niektóre z tych produktów to między innymi kapusta, sałata, brokuły i brukselka oraz oczywiście rośliny strączkowe. Aby nie przestać jeść roślin strączkowych, należy je namoczyć na noc przed gotowaniem i dodać do wody kminek, koper włoski lub anyż, co sprawi, że będą bardziej lekkostrawne. Jeśli chodzi o owoce, upewnij się, że są dojrzałe i jedz je obrane. Zaleca się również obieranie pomidorów, aby uniknąć gazów.
One Comment
Pingback: