Korzyści wynikające z obecności chleba w diecie
Kto nie lubi zapachu świeżo upieczonego chleba? Z pewnością przechodząc obok piekarni nie sposób nie zachwycić się tym aromatem. Często zdarza się, że ulegamy mu i zjadamy po drodze kawałki, gdy chleb jest jeszcze ciepły. Ten pokarm towarzyszy ludzkości od wieków, od czasów prehistorycznych, a różne kultury na przestrzeni wieków traktowały go jako podstawę swojej diety. Chleb był produkowany z różnych zbóż na wszystkich kontynentach: jęczmień, pszenica, kukurydza, ryż, żyto, itp. i chociaż był kojarzony z niższymi klasami, spożycie tego jedzenia rozprzestrzeniło się, aż stało się istotną częścią diety we wszystkich społeczeństwach.
Chleb jest zasadniczo wykonany z mąki, wody, drożdży i soli, chociaż może mieć różne odmiany i może być wykonany z mąki razowej, nasion, orzechów i suszonych owoców, itp. Jeśli, choć ten pokarm jest częścią Twojej diety, nie jesteś pewien, dlaczego jest tak korzystny, czytaj dalej, zamierzamy opowiedzieć Ci o wszystkich zaletach, jakie przynosi w każdym wieku.
Przeczytaj również: Sery na desce
Powody, dla których warto jeść chleb.
Jeśli chcesz mieć zrównoważoną dietę i spożywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, nie możesz zapomnieć o chlebie. Chleb jest pokarmem pełnym zalet i można go łatwo znaleźć w każdym miejscu na świecie w bardzo przystępnej cenie.
Energia.
Chleb zawiera zboża, bardzo kompletny pokarm na poziomie odżywczym, ponieważ dostarcza organizmowi energii, której potrzebuje, zwłaszcza do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Węglowodany działają jak paliwo, które pozwala nam funkcjonować, dlatego wskazane jest spożywanie chleba codziennie, zwłaszcza w fazie wzrostu. Białka są wykorzystywane przez organizm do budowy, wzmocnienia i utrzymania tkanki mięśniowej.
Lekkostrawność.
Zawiera mało tłuszczu, ale dostarcza nam niezbędnych ilości węglowodanów, których potrzebuje nasz organizm, czyli 5 do 6 porcji dziennie. Dodatkowo, ponieważ zawiera dużo błonnika, działa sycąco, reguluje funkcje jelit i pomaga zapobiegać chorobom takim jak cukrzyca, otyłość, choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne oraz cholesterol. Korzyści te wzrastają, jeśli spożywa się chleb z mąki razowej.
Witaminy i minerały.
Chleb dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, które są niezbędne dla niektórych procesów w organizmie, takich jak tworzenie czerwonych krwinek, funkcjonowanie układu krążenia oraz wzrost włosów i paznokci, a także utrzymanie zdrowej skóry. Dostarcza również minerałów, takich jak potas, fosfor, wapń i magnez oraz przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się komórek. W mniejszych ilościach występują również sód, żelazo i jod. Jak widać, chleb jest podstawowym pokarmem w diecie nie tylko ze względu na jego uniwersalność, która może towarzyszyć każdemu posiłkowi, ale także dlatego, że jego spożywanie zapewnia organizmowi wiele korzyści. Chleb jest idealny na śniadanie, obiady, przekąski i kolacje, dlatego ważne jest, aby zawsze mieć ten pokarm w domu.
2 komentarze
Pingback:
Pingback: