Krem z dyni hokkaido z popcornem
Do przygotowania tego kremu-zupy potrzebne nam będą następujące składniki: 600 g dyni hokkaido, 1 duża cebula, 1 średnia marchewka, 2-centymetrowy kawałek obranego imbiru, 1 papryczka chili, 1 kłącze trawy cytrynowej (opcjonalnie), masło klarowane do smażenia, bulion warzywny lub woda, sól, mielony pieprz czarny, 2 garści popcornu, kilka gałązek kolendry.
Przeczytaj również: Sery na desce
Przygotowanie – dynię należy dokładnie umyć, następnie ją przekrawamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Imbir oraz papryczkę chili siekamy (jeżeli lubimy ostre potrawy, nieb usuwamy pestek). Trawę cytrynową rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, aby wydobyć z niej więcej aromatu. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane. Wkładamy marchewkę, cebulę, dynię, chili oraz imbir i podsmażamy, stale mieszając, 3-4 minuty czasu. Warzywa zalewamy taką ilością bulionu lub wody, aby przykryć składniki. Dodajemy trawę cytrynową i gotujemy na małym płomieniu około pół godziny czasu, aż warzywa zmiękną. Miksujemy, doprawiamy solą i mielonym pieprzem czarnym, ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Nalewamy do miseczek, posypujemy popcornem i dekorujemy kolendrą.